Hormonální nerovnováha u žen

Akné, výkyvy nálad, bolestivá menstruace, vyčerpání, nadměrné padání vlasů, neplodnost – to je jen pár projevů hormonální nerovnováhy u žen. Vyvážený hormonální profil je velmi důležitým, ale často opomíjeným ukazatelem zdraví ženy. Jak tedy zjistit, zda se hormonální nerovnováha netýká právě i vás? A jak zařídit, aby všechno fungovalo tak, jak má?

Proč je hormonální rovnováha důležitá

Energie, libido, vitalita, plodnost – to vše je řízeno hormony. K tomu, aby probíhala ovulace a bylo možné přirozeně otěhotnět, je nezbytné, aby byly ženské pohlavní hormony v rovnováze. Mluvíme zde především o folikulostimulačním hormonu (FHS), luteinizačním hormonu (LH), gonadotropinu, estrogenu a progesteronu. Každý z nich má během menstruačního cyklu svou nezastupitelnou úlohu. A pokud je křehká rovnováha mezi nimi narušena, začnou se objevovat problémy, byť zpočátku velmi nenápadné.

Příčiny hormonální nerovnováhy

V zásadě můžeme říct, že za hormonální nerovnováhou stojí především nezdravý životní styl. Nekvalitní strava postrádající některé potřebné živiny, nedostatek spánku, nadmíra stresu či užívání hormonální antikoncepce v jakékoliv formě – tohle vše velmi výrazně ovlivňuje náš hormonální profil.

 

 

Problematické jsou ale i chemické látky označované jako hormonální disruptory, tedy exogenní látky, které v těle účinkují podobně jako hormony a narušují naše fyziologické funkce. Jmenovitě jde o pesticidy, dioxiny vznikající např. při spalování uhlí, bisfenoly a ftaláty nacházející se v plastech nebo parabeny, které fungují jako konzervanty v kosmetických produktech.

 

Vše, co na sebe dáváme, může ovlivňovat naši hormonální rovnováhu.

 

Projevy hormonální nerovnováhy

Ženská hormonální nerovnováha se nemusí projevovat pouze nepravidelným cyklem, nadměrným menstruačním krvácením, cystami či endometriózou. Poměrně časté jsou tyto další symptomy:

 

 

  • silný premenstruační syndrom (PMS)
  • špinění mimo menstruaci
  • ztráta chuti na sex (nízké libido)
  • přibývání na váze – zejména v oblasti břicha
  • suchost pochvy
  • mastná pleť nebo akné
  • nadměrné vypadávání vlasů
  • únava, nedostatek energie
  • problémy se soustředěním
  • bolesti hlavy či migrény
  • podrážděnost, pocity úzkosti

DAYZEN TIP: Kniha Jak si zlepšit menstruační cyklus od Lary Briden vám pomůže proniknout do tématu hormonální rovnováhy rychle a srozumitelně. Svatý grál pro všechny ženy, které chtějí rozumět svému tělu!

Jak si dát hormony zase do pořádku?

V současně době naštěstí existuje mnoho přírodních způsobů, jak dát své tělo zase do pořádku. Mezi mikronutrienty a bylinky vhodné na hormonální nerovnováhu patří zejména vitamíny B, D3 a C, zinek a hořčík, glutathion, adaptogeny jako maca či ashwagandha nebo extrakt z granátového jablka.

 

Zcela unikátní je pak díky svému složení český doplněk stravy pro ženy DAYZEN FEMALE BALANCE, který vznikl ve spolupráci s lékaři a odborníky na ženské zdraví. Tento komplex 19 účinných látek je zcela nepostradatelným doplňkem pro každou ženu, která chce žít v harmonii se svým tělem i duší. Je vhodný od puberty až po menopauzu a podpoří nejen vaši hormonální rovnováhu, ale i energii, psychickou odolnost či libido.

 

Velmi nápomocné vám při boji s hormonální nerovnováhou budou tyto bylinky ve Female Balance:

 

  • Ashwagandha – má pozitivní účinky na duševní zdraví, pomáhá proti stresu a podporuje soustředění, celkovou vitalitu, energii i libido
  • Rhodiola – další adaptogen, který příznivě ovlivňuje krevní oběh či duševní výkonnost
  • šalvěj lékařská – skvělá „ženská“ bylinka přispívající k hormonální rovnováze a pocitu komfortu před menstruací i během ní
  • damiána pravá – působí proti stresu, pomáhá zmírňovat klimakterické potíže a současně je jedním z nejlepších přírodních afrodiziak pro ženy
  • andělika čínská (Dong Quai) – patří mezi antioxidanty a je vhodná na nejrůznější poruchy menstruačního cyklu (např. nepravidelné, příliš silné, či naopak příliš slabé krvácení)
  • Muira puama – působí jako tonikum na celý organismus a přispívá k dosažení hormonální rovnováhy zejména v období menopauzy
  • kurkuma dlouhá – příznivě ovlivňuje činnost jater, klouby, krevní oběh či pokožku
  • chmel otáčivý – ulevuje od napětí či nervozity, přispívá k regulaci menstruačního cyklu a pomáhá i při klimakterických potížích

 

 

Jak hormonální rovnováhu ještě podpořit

Důležité je dodržovat zdravý životní styl – ať už jde o kvalitní stravu nebo dostatek spánku. Nezapomínejte se pravidelně hýbat (skvělá je i hormonální jóga), každý den si najděte alespoň pár minut na relaxaci a v jídelníčku omezte příliš slaná a tučná jídla. Nepřehánějte to s konzumací čokolády ani popíjením nápojů s kofeinem, a naopak zařaďte dostatek ovoce a zeleniny. K potravinám, které přispívají k hormonální rovnováze, patří avokádo, batáty nebo jablka.

Jak pečujete o svou hormonální ronováhu vy?

 

Autor: Mgr. Lucie Podolová (Lucky AIP)



Zpět do obchodu