7 běžných věcí, které ničí naše zdraví

Prostředí, v němž žijeme, zákonitě ovlivňuje naše zdraví. Toxická zátěž organismu ovšem není způsobena jen na první pohled zřejmými toxiny, jako jsou běžné čisticí prostředky či výfukové zplodiny, ale také mnohem sofistikovanějšími, skrytými hrozbami – třeba účtenkami či elektomagnetickým zářením. Co se s tím dá dělat?

 

1) PFAS (perfluorované a polyfluorované alkylové látky)

Co jsou to PFAS? Jedná se o skupinu uměle vyráběných chemických látek používaných ve výrobcích, které odolávají teplu, oleji a skvrnám. Vznikly ve 40. letech minulého století a od té doby se staly běžně užívanou látkou napříč mnoha průmyslovými odvětvími. Zahrnují zhruba 5 000 chemických látek, které se časem hromadí v lidském organismu i v životním prostředí a vzhledem ke své extrémní výdrži jsou takřka neodbouratelné (ne nadarmo se jim přezdívá "nesmrtelné chemikálie").

Mezi zdroje PFAS patří:

  • barvy
  • čisticí prostředky
  • obaly na potraviny
  • produkty osobní péče
  • nádobí s nepřilnavým povrchem (např. teflonové pánve)
  • oděvy odolné proti povětrnostním vlivům (např. nepromokavé bundy)

Užíváním těchto produktů se pak dostávají do vody a potravin, a proto se jejich expozici prakticky nelze vyhnout.

Proč jsou PFAS škodlivé pro lidské zdraví? Mohou vést ke zdravotním problémům, například poškození jater, obezitě, onemocnění štítné žlázy, neplodnosti či rakovině. Jsou také spojovány s nižší porodní hmotností u dětí i vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

DAYZEN TIP: Vyhýbejte se zdrojům PFAS, co to jen jde. Místo teflonových pánví používejte litinové či nerezové, uklízejte octem, sodou a citrónem a potraviny balte pouze do skleněných krabiček namísto plastových krabiček či fólií.

2) Nevhodné oblečení

Kůže je největším orgánem lidského těla a proto vše, co s ní přichází do kontaktu, může pronikat do organismu s nezanedbatelnými účinky. A co je na kůži většinu času? Oblečení. Zde můžeme řešit několik různých problémů: toxické chemikálie použité při výrobě, materiál a střih. 

Azobarviva, ftaláty, formaldehyd, těžké kovy, pesticidy, perfluorované chemické látky (PFC) – to je jen zlomek chemikálií používaných při výrobě fast fashion oděvů. Některé toxické chemikálie se odstraní praním (a pak dále znečišťují naše odpadní vody), avšak většina z nich na oblečení zůstává a je tak škodlivá pro naše zdraví. Tyto toxické látky totiž mohou způsobovat například karcinogenní onemocnění, podráždění očí a kůže či neplodnost.

Co se látek týče, některé syntetické tkaniny, jako je polyester nebo nylon, mohou obsahovat chemikálie, jako jsou ftaláty a bisfenoly, které jsou spojovány s hormonálními změnami. Polyestery jsou dále spojovány s impotencí u mužů a gynekologickými záněty u žen.

Dalším rizikem je nevhodný, příliš těsný střih oděvů, který zabraňuje správné cirkulaci krve a lymfy. V dlouhodobém měřítku pak může přispívat ke zdravotním potížím, jako je snížená hladina pohlavních hormonů u mužů i žen. Těsné oblečení také může způsobit, že se kůže zapotí a tím se vytvoří vlhké a teplé prostředí, které může být ideálním místem pro růst bakterií a hub. To může vést k různým kožním problémům, jako jsou akné, vyrážky, infekce nebo dokonce i kvasinkové infekce.

DAYZEN TIP: Choďte v dobře padnoucím prodyšném prádle z přírodních materiálů (bavlna, len, vlna, konopí). Bezpečnost zpracování oděvů zaštitují např. certifikace Oeko-Tex® nebo BLUESIGN®.

  

3) Toxické kosmetické prostředky

Mnoho kosmetických a hygienických produktů je plných syntetických chemikálií. Líčidla, krémy, sprchové gely, šampony, vlasové prostředky, zubní pasty či deodoranty by rozhodně neměly unikat naší pozornosti. Proč? Mohou obsahovat například parabeny, které se používají jako konzervanty v kosmetice, a mohou negativně ovlivňovat hormonální rovnováhu v těle. Některá syntetické barviva a vůně pak mohou způsobovat alergické reakce nebo dráždit kůži a sliznice. Ftaláty, formaldehyd a benzofenon jsou spojovány s rizikem vzniku rakoviny a dalších vážných zdravotních problémů. Maminky sice říkávaly, že pro krásu se musí trpět, ale tohle tím určitě nemyslely... 

DAYZEN TIP: Přejděte na non-toxic produkty, které neobsahují žádné škodlivé chemikálie, které by mohly být toxické pro lidské zdraví nebo pro životní prostředí (sulfáty, parabeny, ftaláty a hliník aj.). Tato kosmetika by měla být vyrobena z přírodních, organických ingrediencí a měla by být šetrná k pokožce i k životnímu prostředí. Najdete je například označené certifikací CPK (Certifikovaná přírodní kosmetika).

4) Nekvalitní voda

Kolika kilometry potrubí projde voda, než vyteče z kohoutku? Klidně i desítky až stovky kilometrů. Kvalita vodovodního potrubí ovlivňuje výslednou kvalitu vody, která nám vyteče z kohoutku, avšak nad tímto faktorem nemáme prakticky žádnou kontrolu. Ve vodě z kohoutku se také nacházejí stopy léků, pesticidů, PFAS a mikroplastů, jak uvádí WHO. 

Říkáte si, že si tedy raději koupíte balenou vodu v obchodě? Voda v PET lahvích kromě může být kromě mikroplastů problematická obsahem chemických sloučenin uvolněných z plastu, nevhodným obsahem minerálů či dokonce i zdraví nebezpečných bakterií, vznikajících například skladováním v nevhodných podmínkách.

DAYZEN TIP: Otázku kvality vody doma snadno vyřešíte filtrací vody, a to skrze filtrační konvice či filtry, které se instalují pod dřez. Ve sprše si můžete nainstalovat sprchový filtr. A při nákupu vody v obchodě pak dejte přednost vodě balené ve skle, kterou skladujte mimo sluneční záření.

 

5) EMF záření

Co je to EMF? Elektromagnetické pole (angl. electromagnetic field neboli EMFje fyzikální pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů. EMF může být vytvářeno mnoha zdroji, včetně elektromagnetů v elektrických přístrojích, rádiových vln, mobilních telefonů a bezdrátových sítí. Tyto zdroje vysílají elektromagnetické vlny, které se šíří vzduchem a mohou být zachyceny různými přijímači, jako jsou antény či routery. 

Každý z nás je denně vystavován neviditelnému působení širokého spektra elektromagnetických polí. Rapidní rozvoj bezdrátových technologií v posledních dvou dekádách zvýšil zátěž lidského organismu i pozornost, která je tomuto tématu věnována veřejností. Ačkoliv většina vědeckých výzkumů neprokázala přímou souvislost mezi EMF a rozvojem zdravotních problémů, existují četné diskuze o potenciálních škodlivých účincích EMF – zejména ze zdrojů, které jsou v blízkosti mozku či genitálií. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že někteří lidé připisují elektomagnetickému záření v domácnosti za vinu problémy jako jsou bolesti hlavy, úzkosti, deprese, nevolnost, únava či pokles libidaEMF záření také může údajně negativně ovlivňovat naše biorytmy a podílet se na poklesu hladiny spánkového hormonu melatoninu, čímž může mít negativní dopad na kvalitu spánku (např. kvůli nespavosti).

DAYZEN TIP: I když jsou negativní dopady EMF záření prozatím spíše předmětem spekulací, přiměřená prevence neuškodí. 

Jak preventivně omezit EMF záření:

  • V noci vypínejte Wi-Fi a telefon přepněte na letový režim. Odstraňte z ložnice všechna elektronická zařízení (laptop, telefon, nabíječky...).
  • Používejte drátová sluchátka místo bezdrátových. 
  • Přepněte telefon do režimu letadlo, když ho máte v kapse nebo pokud děláte činnost, která nevyžaduje připojeník internetu (např. četba e-knihy či editace fotografií).
  • Pokud nepoužíváte Bluetooth, vypínejte jej.
  • Nenoste zbytečně bezdrátové elektronické fitness trackery (např. chytré hodinky), pokud je nepotřebujete. 
  • Nepoužívejte wi-fi, ale ethernet připojení, kdykoliv je to možné (například doma či v kanceláři).
  • Pokud voláte přes mobiilní telefon, dejte jej na hlasitý odposlech a nedržte jej těsně u hlavy, pokud vám to situace umožňuje. 

 
Účtenky mohou být zdrojem potenciálně škodlivého bisfenolu-S. (zdroj: unsplash.com)

6) Účtenky od nákupů

Termální papír, z něhož jsou vyrobeny účtenky z pokladen a pokladních automatů, obsahuje velké množství bisfenolu-S (BPS) – toxické variace známějšího bisfenolu-A (BPA).

Co je BPS? BPS je organická sloučenina, která se používá při výrobě některých plastů, papírů, inkoustů a dalších výrobků. V souvislosti se zdravím je spojován s rizikem působení hormonální nerovnováhy a problémů s reprodukčním systémem. 

DAYZEN TIP: Při nabídce účtenky po zaplacení nákupu zdvořile řekněte „Ne, děkuji", pokud ji nutně nepotřebujete. Zamezíte tak zbytečnému kontaktu s potenciálně škodlivým papírem.

 

7) Rafinované oleje ze semen a margaríny

V našich končinách běžně používáný řepkový a slunečnicový olej je proto potenciálně zdraví škodlivý. Ptáte se proč? Tyto oleje a výrobky z nich se vyrábějí nevhodnými technologickými postupy, např.:

  • s využitím extrémních teplot (nad 500 °C)
  • s využitím toxických chemikálií, jako je hexan
  • technologií hydrogenace (ztužování)

Rafinované oleje obsahují vysoké množství omega-6 mastných kyselin, což při dlouhodobé, nadměrné konzumaci může vést ke zvýšenému zánětu v těle. Vysoká konzumace omega-6 mastných kyselin může také způsobovat nerovnováhu mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami v těle, což je spojováno s řadou zdravotních problémů, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, autoimunitní onemocnění, diabetes či nadváha.

Kromě toho být oleje ze semen také zpracovány pomocí rozpouštědel, jako je hexan, což může vést ke zbytkům těchto chemikálií v olejích. Tyto zbytky mohou být škodlivé pro zdraví a mohou způsobovat alergické reakce nebo další problémy.

A co ztužování? Hydrogenace olejů je proces, při kterém jsou tekuté rostlinné oleje přeměněny na tuhé nebo polotuhé tuky pomocí vodíku. Tento proces se používá k vylepšení konzistence a trvanlivosti olejů a k vytvoření margarínů a rostlinných alternativ tuků. Problémem s hydrogenací olejů je, že může vést k tvorbě trans mastných kyselin neboli trans tuků. Ty jsou spojovány s řadou zdravotních problémů, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, zvýšený cholesterol, cukrovka, obezita či záněty v těle. 

DAYZEN TIP: Používejte raději kvalitní tuky odolávající oxidaci, jako je farmářské máslo, ghí nebo hovězí lůj. Vhodné jsou také olivový, avokádový a kokosový olej. Oleje vždy skladujte v tmavých skleněných lahvích a zamezte přístupu slunečního zářené.

Co vás překvapilo nejvíce?

P.S. Pokud vás trápí hormonální nerovnováha, zkuste DAYZEN FEMALE BALANCE pro fyzickou i psychickou pohodu každé ženy. 

 

Autor článku: Mgr. Lucie Podolová (Lucky AIP)


ZDROJE:

Zpět do obchodu