Biohacking aneb kdo by nechtěl „žít věčně“

Co to je biohacking? Podle mnohých filozofie budoucnosti. Cílem tohoto nového lifestylu je najít tu nejlepší verzi sebe sama, a to tak, že získáte naprostou kontrolu nad vlastním tělem. Jaké vám biohacking přinese výhody? Co vše pod něj spadá a jak s ním vůbec začít?


Biohacking a jeho význam
 

Zjednodušeně řečeno, jde o kombinaci umění a vědy, která studuje, jak co nejlépe naplnit lidský potenciál. Zahrnuje soubor změn v životním stylu, díky nimž člověk získá dokonalou kontrolu nad svým tělem, tedy i svým zdravím, náladou nebo výkonem. Nejde ale pouze o to, získat vysněnou postavu, lépe se soustředit nebo u sebe snížit hladinu stresu. Cílem biohackingu je zlepšit celkovou kvalitu života – vědomě a aktivně.

Kdo z biohackingu může těžit 

Samozřejmě všichni, kdo se chtějí stát lepším člověkem a jsou připravení převzít plnou zodpovědnost za své zdraví. Největší smysl má ale biohacking pro lidi, kteří mají pocit, že v životě nedosahují všeho, čeho by mohli dosáhnout. Dále ti, kdo mají v práci nebo ve škole potíže se soustředěním a také ti, kdo jsou dlouhodobě nemocní a jsou připravení udělat pozitivní změnu. Pamatujte ale na to, že biohacking není záležitostí pár týdnů či měsíců – je o dlouhodobé udržitelnosti. Jakmile u sebe však zpozorujete první výsledky, už nebudete chtít přestat. 

No jo, ale kde mám začít?

Protože je biohacking systematickým přístupem ke zdraví, zahrnuje mnoho oblastí, kterým se budeme blíže věnovat v další podkapitole. Zajímat by vás mělo to, co jíte, jak dýcháte či spíte, nebo to, v jakém prostředí žijete, a proto je třeba začít sebepozorováním a sebeměřením. Využít k tomu můžete i různé moderní technologie jako Oura Ring, iWatch, Muse Meditation Kit (měří mozkové vlny při meditaci) nebo aplikace do mobilu (např. Sleep Cycle, která sleduje spánek). 

Hlavně v klidu a postupně

Kompletně překopat svůj život od samých základů by bylo příliš stresující. A to cílem biohackingu rozhodně není. Začněte naopak hezky zvolna, vyberte si jednu z oblastí a soustředěně na ní pracujte po dobu sedmi dní – může to být váš stravovací režim, spánkové návyky nebo třeba otužování. Snáze si na změnu zvyknete, a navíc budete v závěru týdne schopní lépe zhodnotit výsledky. Poté se můžete postupně zaměřovat na další oblasti.

Mužský vs. ženský biohacking

Biohacking je zatím vnímán spíše jako mužská záležitost, což je rozhodně škoda. Existuje i mnoho žen, které jsou v tomto životním stylu hodně aktivní. Hlavní rozdíl mezi muži a ženami tkví samozřejmě v hormonech – ženy mají svůj měsíční cyklus, jsou těhotné, procházejí menopauzou atd. A navíc často pociťují potíže spojené právě s rozladěným hormonálním systémem, chronickými záněty nebo třeba plísněmi v organismu. 

Co vše pod biohacking spadá

Biohacking hledá cesty, které s minimální investicí energie, času i peněz přinášejí velké výsledky. A právě proto se zaměřuje na jednoduché, zdánlivě obyčejné postupy, kterými jsou mimo jiné:

  • úprava stravy – sem patří např. vyřazení cukru z jídelníčku či zařazování půstů
  • spánkové návyky – zlepšování délky i kvality spánku pro optimální fungování těla
  • dostatek pohybu – pravidelná fyzická aktivita je důležitá pro celkové zdraví
  • pobyt v přírodě – čerstvý vzduch funguje jako takový „lék“ pro duši i tělo
  • studené sprchy – otužování podporuje nejen imunitu, ale i kvalitu spánku atd.
  • změna vzorců myšlení – aby člověk lépe zvládal své emoce a myšlenky a nenechával se ovládat negativními situacemi, do nichž se dostane
  • užívání nootropik – přírodní látky jako kofein, L-theanin, rozchodnice růžová nebo maca, které dodávají energii a zlepšují celkovou výkonnost

Tak co, jste připraveni s námi „hacknout“ svůj život?


Autor: Lucie Podolová

Zpět do obchodu