10 zlozvyků, které nejspíše děláte i vy

Návyky utvářejí naše dny, které se skládají v měsíce, roky a ultimátně celý náš život. Pokud nám škodí, nazýváme je zlozvyky. Mnohdy si jich nejsme vůbec vědomi, což ovšem nijak nezmenšuje jejich negativní dopad na naše zdraví. Objevte s námi skrytá rizika, která se ukrývají za běžnými zlozvyky, jako je nadměrné sezení. Zlozvyky není radno podceňovat! 

V tomto článku probereme:

  • co jsou zlozvyky
  • jak se zbavit zlozvyků 
  • spánkové zlozvyky
  • sedavý životní styl
  • špatné držení těla
  • nevhodné pití kávy
  • stravovací zlozvyky 
  • nastavení mysli 

Pojďme na to!

Co je to zlozvyk

Všichni je máme, ale nikdo je nechceme. Co to je? Zlozvyky – opakované a často neuvědomované vzorce chování, které se postupem času stávají pevnou součástí našeho každodenního života. Vznikají na základě opakovaného provádění konkrétní činnosti nebo reakce na určité podněty – jako třeba kousání nehtů, když jsme nervózní, kouření cigaret, abychom si udělali pauzu, nebo přejídání se, když máme těžký den. Mnohé zlozvyky jsou ovšem mnohem více sofistikované. I když se mohou zdát nevinnými prohřešky, některé zlozvyky mohou mít negativní dopad na naše zdraví a celkovou pohodu. Často je obtížné se těchto zlozvyků zbavit, protože jsou hluboce zakořeněné v našem podvědomí. Nicméně, identifikace a uvědomění si těchto škodlivých zlozvyků je prvním krokem k jejich překonání a dosažení zdravějšího životního stylu.

DAYZEN TIP 1: Jak se zbavit zlozvyků?
Využijte potenciálu mozkové neuroplasticity. Jak? Se zvyky pracujte pomocí algoritmů, které jsou základem našeho automatického chování: KDYŽ → TAK. Zbavíte se jich snadno, ale nikoliv rychle – musíte vytrvat alespoň několik týdnů.

Jakých zlozvyků si možná nejste vědomi?

Příliš dlouho sedíte

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak velkou část dne strávíte sezením? Do práce i z práce dnes většinou jedeme autem či MHD, pak prosedíme osm hodit za počítačem a večer se uvelebíme na gauč k televizi. Nadměrné sezení ale může mít neblahé důsledky nejen na náš pohybový aparát (jako jsou bolesti zad či kloubů), ale i celkový metabolismus. Zkuste proto zvážit pořízení výškově nastavitelného stolu, který umožňuje práci ve stoje, a nezapomínejte ideálně každou půlhodinu odejít od počítače a lehce se rozhýbat.

Málo spíte

Tělo si v noci potřebuje pořádně odpočinout, aby načerpalo nové síly do dalšího dne. A k tomu moc nepřispějete, pokud budete dlouho do noci koukat na seriály nebo pracovat. Právě nedostatek spánku nevyvolává jen chronickou únavu, ale může také podporovat vznik chronických onemocnění, včetně automunitních. Začněte proto chodit spát dříve, a pokud budete večer koukat na televizi nebo do mobilu, nasaďte si červené brýle a nastavte si červený filtr na mobilu.

DAYZEN TIP 2
Zkvalitněte svůj spánek co to jde pomocí doplňku stravy DAYZEN SLEEP, červených brýlí a nosních pásek proti chrápání.

Máte vadné držení těla

Pokud se zrovna nehrbíme nad počítačem, máme hlavu skloněnou k displeji chytrého telefonu. Tím bohužel dochází k překompenzování a přetížení určitých svalů v těle, což se může projevit i nejrůznějšími bolestmi. Vhodnou prevencí je začít dbát na správné držení těla, a to zejména v případě, že delší dobu sedíte. Kromě pravidelného protahování nezapomínejte na dostatečný pohybový režim. Skvělé je na držení těla například plavání.

Netrávíte dostatek času venku

Kvůli nabitému pracovnímu programu a dalším povinnostem mnohdy zapomínáme na pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. A to je velká chyba! Sluneční záření totiž zvyšuje přísun vitamínu D do těla, který je kromě jiného nezbytný pro naši obranyschopnost. Vyhraďte si proto alespoň 30 minut denně na kratší procházku. 

Držíte nesmyslné diety

Všemožné diety sice přinášejí krátkodobé pozitivní výsledky, avšak mnohdy nejsou trvale udržitelné a vymstí se pak například v podobě jojo efektu. Vsaďte raději preferenci opravdových, celistvých potravin (jak je tomu například v rámci paleo stravování) a dodržujte přerušovaný půst. Soustřeďte se na dostatečný příjem kvalitních tuků a bílkovin a nikdy se nepřejídejte. Dále dodržujte dostatečný pitný režim a pravidelně se hýbejte. Váha tak půjde dolů sama a tělo vám poděkuje.

Škodíte si kávou

Začínáte každý den šálkem čerstvě uvařené kávy? Káva nalačno není úplně vhodná, pro tělo je mnohem lepší začít den sklenicí teplé vody s himalájskou solí a citronovou šťávou (na sklenici o objemu 250 ml stačí ¼ lžičky soli a šťáva ze čtvrtky citronu). Dalším častým nešvarem je nadměrné pití kávy. Bezpečné je pít 1–2 šálky denně. A co čas? Kávu je vhodné pít ideálně pouze do oběda. Poločas rozpadu kofeinu je totiž 2–8 hodin, tudíž kofein z odpolední kávy nestihneme vstřebat před ulehnutím do postele a tím nám naruší spánek. V neposlední řadě se vyhněte také slazení kávy. Za prvé cukr zvyšuje hladinu inzulínu a za druhé snižuje schopnost organismu spalovat tuky. Zkuste si do kávy naopak přidat kvalitní tuky, a připravit si tak bulletproof coffee. Tento nápoj vás příjemně nakopne i zasytí, aniž by způsobil výkyvy energie.

DAYZEN TIP 3
Pijete kávu, abyste se nakopli? Místo kafíčka si dejte adaptogen LION'S MANE

Pijete cukry a kalorie

Džusy, limonády i různé sportovní nápoje sice dobře chutnají, ovšem na vaše celkové zdraví už tak pozitivní vliv nemají. Konzumací sladkých nápojů si nejen zbytečně navyšujete denní příjem sacharidů, ale navíc tím můžete zvýšit riziko vzniku inzulinové rezistence nebo prediabetu. Při doplňování tekutin dejte raději přednost filtrované vodě nebo neslazenému čaji.

Při vaření používáte nevhodné tuky

Tohle téma by vydalo na samostatný článek, ale když to vezmeme ve stručnosti, výběr vhodného tuku na vaření je klíčový pro vaše celkové zdraví. Ze spíže byste měli vyřadit částečně hydrogenované oleje, margaríny či slunečnicový a řepkový olej, neboť patří mezi vysoce prozánětlivé tuky. Vhodné je naopak ghí či přepuštěné máslo (to není to samé), lůj a olivový nebo avokádový olej – jsou zdravé a zároveň se tak nepřepalují, čímž předcházejí riziku tvorby rakovinových buněk.

Jíte průmyslové zpracované náhražky masa

Koupili jste si veganského „lososa“ nebo jakékoliv jiné rostlinné „maso“ v domnění, že vybíráte zdravou potravinu? Pak vás musíme zklamat. Průmyslově zpracované rostlinné bílkoviny ve skutečnosti neobsahují příliš omega-3 mastných kyselin ani jiných klíčových živin, zato mnoho lepku a potravinových aditiv. Pokud ale i tak nechcete konzumovat maso, vědomě volte jako zdroj proteinů raději luštěniny a ořechy.

Vždy si volíte tu nejjednodušší cestu

Nejjednodušší cesta nemusí být vždy tou nejlepší, protože se tak můžete ochuzovat o spoustu benefitů, které život v komfortní zóně přináší. Zkuste třeba neparkovat přímo před kanceláří, ale nechat auto o pár bloků dál a do práce dojít pěšky. Nebo místo používání výtahu volte raději schody. Jsou to sice jen detaily, ale v konečném součtu tím prospějete svému celkovému zdraví, a to jak fyzickému, tak psychickému.

Který z těchto zlozvyků praktikujete? A jak s tím naložíte?

Autor: Lucka z DAYZENU

Jmenuji se Lucie Podolová a jsem zdravotní koučka se specializací na autoimunitní onemocnění, nově také Heroic Performance Coach ve výcviku. Mou misí je pomáhat lidem nalézt rovnováhu těla, mysli i duše, díky které budou vést bohatý a naplňující život v souladu se svým nejvyšším já – daimōnem. Přesně s tímto záměrem pro vás tvoříme DAYZEN!

Zpět do obchodu