5 osvědčených tipů, jak se zbavit kocoviny

Je pravdou, že alkohol a zdravý životní styl k sobě úplně nepatří. Jsou ovšem výjimečné příležitosti jako svatba či oslava narozenin, které se bez skleničky něčeho ostřejšího neobejdou. Pokud si těch skleniček nakonec dáte více, může vás ráno nemile překvapit kocovina. Proto vám poradíme, jak na ni vyzrát.

Co ovlivňuje snášenlivost alkoholu?

Někdo si dá dvě lahve vína a stále není opilý, jiný zase cítí známky opilosti už po třech malých pivech. Snášenlivost alkoholu je vysoce individuální a ovlivňuje ji nejen genetika, ale také mnoho dalších proměnlivých faktorů, jako například únava, předchozí fyzická aktivita, horko, hydratace organismu, zkonzumované jídlo či frekvence konzumace alkoholu. Určit si tedy vlastní hranici, kolik alkoholu můžeme vypít, aniž bychom měli kocovinu, lze stěží. Alkohol bude náš organismus zatěžovat vždy – otázkou je pouze, kdy to pocítíme tak silně, abychom řekli, že máme “opici”, “draka” či spisovně řečeno kocovinu.  

Jak poznat kocovinu? 

To, že jste to s popíjením alkoholu přehnali, poznáte vcelku snadno. Nejtypičtějšími příznaky kocoviny jsou celková nevolnost a bolesti hlavy. Protože je žaludek překyselený, není výjimkou ani pálení žáhy, nechuť k jídlu, nevolnost a případně zvracení. Někoho zase nepříjemně zaskočí průjem. Ať už se u vás kocovina projeví jakkoli, pamatujte na to, že máte především dehydratovaný organismus a játra pracují jako o závod, aby z těla vyplavila toxiny – odtud pramení silná únava. Jak s ní naložit?

Chce to pořádně hydratovat

Pokud máte kocovinu, platí, že je potřeba hodně pít. Vůbec si ale nepohrávejte s myšlenkou, že byste si se odbyli hrnkem kafe. Právě káva totiž jednak působí diureticky, takže by ještě více dehydrovala, a druhak by také více překyselila váš žaludek. Proto není vhodné při kocovině pít kávu, ake vyčkat s ní do úplného vystřízlivění. Mnohem lepší volbou je při kocovině čistá filtrovaná voda, kterou můžete ochutit kapkou citronu. Nabízí se také slabé bylinkové čaje oslazené lžící medu. Zklidňovat žaludek pomáhá třeba máta.

S kocovinou zatočí poctivý vývar

Už už se natahujete po růžové tabletce proti bolesti? Jde to i lépe a přírodněji. Mezi osvědčené babské rady na kocovinu totiž patří poctivý domácí vývar, a to ideálně z hovězího masa. Zklidňuje žaludeční sliznici podrážděnou alkoholem, takže vám po prohýřené noci přijde opravdu vhod. Můžete do něj vmíchat i syrový žloutek pro extra dávku živin. Velmi dobře pak funguje i roztok jedlé sody nebo česnečka.

Důležitý je pořádný odpočinek

Co na kocovinu jednoznačně platí je dostatek odpočinku, ideálně formou spánku. Tělo musí vydat hodně energie, aby z jater odbouralo všechen alkohol, takže je třeba načerpat nové síly. Pokud tedy nemusíte ráno do práce, zachumlejte se do deky a nerušeně odpočívejte. Nedaří-li se vám usnout, zkuste si dát sklenici minerálky – doplníte jak ztracené tekutiny, tak minerální látky. 

Tělo potřebuje doplnit minerály

Úplně nejlepší je začít s prevencí a před odchodem na oslavu trochu doplnit zásoby vitaminů a minerálů. I když už ale ležíte v posteli celí rozlámaní a s bolavou hlavou, nemusíte zoufat. Z toho nejhoršího vás zaručeně dostane vitamin C, vitamíny B a elektrolyty – klíčový je hořčík a zinek, protože alkohol jejich zásoby výrazně vyčerpává.

 



Ideální formou, jak doplnit chybějící mikronutrienty a nakopnout se po party je dayzen afterparty shot – jedinečný doplněk stravy proti kocovině. After party shot je drink nadupaný vitamíny, L-cysteinem a minerálními látkami, které pomohou vašemu tělu odbourat zbylý alkohol i škodlivé látky a znatelně sníží nejen bolesti hlavy, ale i celkovou nevolnost. Po party vás tak zaručeně postaví na nohy.

 

DAYZEN TIP: Ideálního účinku docílíte, když si dáte 1 lahvičku afterparty shot ještě před spaním a druhou hned ráno po probuzení. Nezapomeňte k nim vždy vypít minimálně 0,5 litru vody. 

 

Vyjděte si na čerstvý vzduch

Kombinace pohybu a čerstvého vzduchu je balzámem pro tělo i duši, který zabírá na mnohé problémy, kocoviny nevyjímaje. Nedaří-li se vám tedy usnout, zkuste se přemoci a vyrazte na krátkou regenerativní procházku. Volně, pomalu a jen tak daleko, jak zvládnete. Právě pohybem na čerstvém vzduchu rozproudíte jak krevní oběh, tak lymfu, a podpoříte tak detoxikaci jater. 

 

Jak s kocovinou nakládáte vy?

 

Autor: Lucie Podolová



Zpět do obchodu