Zlepšete si spánek díky červenému displeji na telefonu

Je dobře známým faktem, že modrá a zelená složka bílého světla z displejů škodí lidskému zdraví. Pokud jsme tomuto druhu světla vystaveni méně než 90 minut před ulehnutím do peřin, nevyhnutelně si tím snižujeme kvalitu spánku, a tedy i kvalitu dalšího dne. Proto je dobré naučit se toto světlo blokovat. V dnešním článku se dozvíte, jak si v pár jednoduchých krocích nastavit červený displej na iPhonu i Androidu. Pojďme na to!

Zmatené cirkadiánní rytmy

Většinu dne trávíme v uzavřených budovách a svítíme na sebe umělým osvětlením, do pozdních večerních hodin máme zapnutou televizi, a často ještě po ulehnutí do postele zíráme do smartphonu. Není tedy divu, že jsou naše cirkadiánní rytmy zmatené a my máme problémy se spánkem – usínáním, kvalitou i pocitem po probuzení. Samozřejmě se nechceme zbavit všech moderních technologií, které nám usnadňují a zpříjemňují život... pokud jsme ovšem zvyklí mít mobil v ruce i pozdě večer, alespoň hodinu a půl před spánkem je vhodné blokovat modré a zelené světlo z displejů a LED svítidel. Začněme od základů – našich mobilních telefonů.

Jak nastavit červený displej na iPhonu

Jablíčkáři nejspíše dobře znají funkci NightShift, která sama tlumí barvu displeje, aby šetřila oči. Ta nicméně modrou a zelenou světelnou složku záření z displeje neodstraňuje úplně, pouze ji tlumí – jinak by byl displej úplně rudý, a ne pouze lehce nažloutlý. Efektivnější cestou je tedy nastavit si červený režim. Tímto způsobem můžeme blokovat 100 % modrého i zeleného záření.

 

Nastavení červeného displeje na iPhonu krok za krokem:

 

1)    nejprve otevřete „Nastavení“ a vyberte položku „Zpřístupnění“

2)    sjeďte na možnost „Zkratka zpřístupnění“

3)    zde označte „Filtry barev“ (objeví se modrá fajfka) a tuto položku přetáhněte pomocí tří čárek (na pravé straně) na horní místo v seznamu

4)    teď je čas vrátit se do „Nastavení“ a opět zvolit možnost „Zpřístupnění“

5)    zde vyberte „Displej a velikost textu“

6)    otevřete „Filtry barev“

7)    „Filtry barev“ zapněte

8)    dole označte „Barevné tónování“ (objeví se modrá fajfka)

9)    posuvníky jak u „Intenzita“, tak „Odstín“ přetáhněte úplně doprava

 

Nyní máte nastavený červený displej. Stačí 3× rychle zmáčknout pravé boční tlačítko/Touch ID, které slouží k rozsvícení/zhasnutí displeje, a vše se vrátí do původního nastavení. Když pak budete opět chtít nastavit červený displej, opět 3× rychle zmáčknete tlačítko – a hotovo.

Jak nastavit červený displej na Androidu

Mobilní telefony, které využívají operační systém Android, bohužel nastavení červeného displeje neumožňují. V Google Play si ale můžete stáhnout různé aplikace, které modré a zelené světlo blokují. Blue Light Filter, F.lux či Twilight ale tyto složky světla neodstraňují úplně – pouze je tlumí. Sázkou na jistou je pak software IRIS, které je dostupný pro mobilní telefony, tablety i počítače s operačními systémy Windows, Mac, Android i Linux. Modrou a zelenou složku displejů zcela eliminuje, a navíc redukuje jas monitorů.

Jak blokovat modré světlo z TV

Modré světlo na nás nečíhá pouze z mobilních telefonů či tabletů, ale i z dalších obrazovek, (počítače, televize) a také ze žárovek nebo zářivek. O tom, co přesně to je a čím našemu tělu škodí se zde nebudeme dlouze rozepisovat – můžete si o tom přečíst v tomto článku. A pokud si chcete spánek ještě více zlepšit, vyzkoušejte náš DAYZEN SLEEP.

Už máte červený displej na svém smartphonu?

Autor: Lucie Podolová

Zpět do obchodu